Mengapa Kita Perlu Makanan Antioksidan?

Tubuh badan manusia sentiasa terdedah pada radikal bebas yang terhasil daripada toksin-toksin alam sekitar seperti asap kenderaan, pencemaran asap kilang, sinaran UV, dan pencemaran bahan- bahan makanan. VCO Antioksidant adalah kaya dengan sifat-sifat antioksidant yang berpotensi untuk melindungi sel-sel tubuh badan manusia dari serangan radikal bebas.Oleh yang demikian, sel-sel badan akan menjadi lebih sihat dan tekstur kulit akan menjadi lebih halus dan seragam.

Penyelidikan oleh para saintis mendapati, minyak kelapa dara terdiri daripada 90% lemak tepu yang kebanyakan daripadanya adalah trigliserida berantai sederhana (MCT). Ujian klinikal membuktikan MCT merupakanejen pembekal tenaga segera. MCT tidak disimpan sebagai lemak dalam badan sebaliknya ia disalutkan ke hati untuk membekal tenaga segera. Asid lemak ini kemudiannya akan ditukarkan kepada sebatian keton (keton bodies). Sebahagian keton sangat diperlukan oleh otak manusia apabila glukosa tidak dapat berfungsi untuk membekalkan tenaga. 

Selain itu,sebatian keton juga dapat membantu serangan epilepsy.Pengambilan VCO antioksidant secara oral dalam kadar yang tertentu akan membuatkan tubuh kita dilindungi dari serangan bakteria, kulat dan virus.Sistem imunisasi (daya tahan tubuh) akan meningkat, selsema dan batuk berkurangan. VCO antiksidant juga mengadungi bahan aktif seperti phospolipids serta setrol tumbuhan yang terbukti berupaya  merendahkan tahap kolestrol dan meningkatkan tahap LDL dalam darah.

No comments:

Post a Comment